Obec Mutějovice
ObecMutějovice

Ustanovení zástupce v občanském soudním řízení

3. Pojmenování (název) životní situace

Ustanovení zástupce v občanském soudním řízení

4. Základní informace k životní situaci

Účastníku občanského soudního řízení, u něhož jsou předpoklady, aby byl soudem osvobozen od soudních poplatků, soud na základě jeho žádosti ustanoví zástupce, jestliže je to nezbytně třeba k ochraně jeho zájmů (§ 30 zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů). Soud je povinen účastníka poučit o tom, že může požádat o ustanovení zástupce.

Ustanoveným zástupcem může být jakákoli fyzická osoba, která má procesní způsobilost v plném rozsahu, je způsobilá k řádnému zastupování a se svým ustanovením souhlasí. Zástupcem nemusí být vždy advokát, ale existují případy, kdy soud ustanovuje zástupce z řad advokátů obligatorně.

K ustanovení zástupce z řad advokátů soud přistupuje v případě, že to vyžadují zájmy účastníka, což v podstatě znamená, že musí jít o řízení složité, a to jak skutkově, tak právně. Dále soud ustanoví zástupce z řad advokátů v případech, kde je stanoveno povinné zastoupení advokátem (notářem). Typicky jde např. o povinné zastoupení pro dovolací řízení.

O ustanovení zástupce lze požádat soud nejen v rámci již probíhajícího soudního řízení, ale také před jeho zahájením.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

O ustanovení zástupce může požádat účastník občanského soudního řízení nebo osoba, která má v úmyslu podat návrh na zahájení řízení (žalobu).

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Základními podmínkami pro ustanovení bezplatného právního zástupce soudem jsou nutnost podání žádosti o ustanovení zástupce, splnění předpokladů pro osvobození od soudních poplatků a ustanovený zástupce musí být nezbytně třeba k ochraně zájmů žadatele. Vyžaduje-li to ochrana zájmů účastníka nebo jde-li o ustanovení zástupce pro řízení, v němž je povinné zastoupení advokátem (notářem), je žadateli ustanoven zástupce z řad advokátů.

Osvobození od soudních poplatků přichází v úvahu, pokud je o něj podán návrh, odůvodňují-li to poměry účastníka a nejde-li o svévolné nebo zřejmě bezúspěšné uplatňování nebo bránění práva. Osvobození od soudních poplatků se zpravidla přiznává pouze částečné. Přiznat účastníkovi osvobození od soudních poplatků zcela lze pouze výjimečně, jsou-li proto zvlášť závažné důvody, a toto rozhodnutí musí být odůvodněno.

Je třeba, aby účastník, který o osvobození od poplatku žádá, věrohodným způsobem doložil své osobní a majetkové poměry, což jsou hlediska, jimiž se soud při posouzení návrhu zejména zabývá. Kromě celkových majetkových poměrů při posuzování návrhu soud přihlíží k výši soudního poplatku, pravděpodobným nákladům dokazování a povaze uplatněného nároku.

Návrh na osvobození od soudních poplatků lze podat i v průběhu řízení, a to až do doby, kdy je řízení pravomocně skončeno.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Na bezplatné právní zastoupení v občanském soudním řízení není automatický nárok, nýbrž je nutné dodržet předepsaný postup. Vyžaduje se vyšší míra aktivity žadatele o bezplatné právní zastoupení a jednou z podmínek pro ustanovení bezplatného právního zástupce soudem je nutnost podání žádosti o ustanovení zástupce. Soud je povinen účastníka poučit o tom, že může požádat o ustanovení zástupce.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Návrh na ustanovení zástupce a návrh na o osvobození od soudních poplatků se podává u soudu, který vede řízení, pro které se o ustanovení zástupce a osvobození žádá.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Platný osobní doklad opatřený fotografií (občanský průkaz, cestovní pas apod.).

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Má-li účastník zájem na urychlení řízení, nemusí vyčkávat, až mu soud doručí formulář pro prohlášení o poměrech, ale může buď přímo do žaloby popsat, jaká je jeho celková situace, v čem lze spatřovat důvody pro osvobození, případně i připojit vhodné důkazy, nebo u příslušného soudu vyzvednout potřebný formulář a ten již vyplněný přiložit přímo k žalobě. Čeká-li účastník pasivně, až jej soud vyzve k doložení poměrů, může dojít ke zbytečnému prodloužení řízení. Také z těchto důvodů by měl mít formulář každý soud k dispozici na svých internetových stránkách.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Nejsou stanoveny žádné poplatky.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Nejsou stanoveny žádné lhůty.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Subjektem, který se účastní životní situace je příslušný soud rozhodující o ustanovení zástupce a o osvobození soudních poplatků.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Není dostupná žádná elektronická služba.

28. Popis byl naposledy aktualizován

13.10.2015

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Úřad

Překlad (translations)

Důležitá telefoní čísla

VIDEO VR 360°

Videem můžete otáčet a rozhlížet se plně v 360 °

K prohlížení je zapotřebí nejnovější verze webového prohlížeče (Opera, Firefox, IE, Safari)

Virtuální prohlídka

Virtuální prohlídka

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Teplota

19.3.2024 04:03

Aktuální teplota:

-0.1 °C

Vlhkost:

82.5 %

Rosný bod:

-2.7 °C

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:4
DNES:86
TÝDEN:323
CELKEM:868518

Czech POINT

Přístup do státního portálu:

czech point

Klikněte zde

Jsme členy

Mikroregionu Poddžbánsko

MAS Rakovnicko

mapa